Skip to Content

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel waarmee je op krediet kan kopen. Met een creditcard betaal je dus pas achteraf voor je aankoop. Dit is meteen het belangrijkste verschil met een betaalpas waarbij het geld altijd direct van je rekening wordt afgeschreven. Je voldoet de betaling van je aankoop met je creditcard binnen de termijn, zoals afgesproken met je bank of kaartuitgevende instantie.

Hoe kan ik een creditcard aanvragen?

Je kunt een creditcard aanvragen via banken en kaartuitgevende instanties. Ga naar www.mastercard.nl voor een overzicht van creditcardaanbieders in Nederland.

Wat zijn de vereisten om een creditcard aan te kunnen vragen?

In alle gevallen geldt een minimumleeftijd van ten minste 18 jaar. Verder verschillen de vereisten om een creditcard aan te vragen per bank of kaartuitgevende instantie. Op www.mastercard.nl vind je een overzicht van creditcard aanbieders in Nederland. Houd er rekening mee dat als je een creditcard aanvraagt, je onder meer gevraagd kan worden naar je inkomsten en je financiële verplichtingen. Mede op basis daarvan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een creditcard.

Waarom zou ik een creditcard nemen?

Een creditcard heeft veel voordelen die andere betaalmiddelen niet hebben. Bekijk hier de verschillende voordelen van een Mastercard creditcard.

Wat is het verschil tussen een creditcard en de bankpas waar ik mee pin?

Met een creditcard kunt je aankopen doen tot aan het bedrag dat is aangegeven als jouw bestedingslimiet. Je krijgt bij de meeste banken en kaartuitgevende instanties maandelijks een overzicht van al je aankopen van die maand, waarvan je ten minste een minimum van het uitstaande bedrag moet betalen.

Met je reguliere betaalpas (een debitcard) wordt het bedrag dat je betaalt automatisch afgeschreven van je bankrekening. Je hebt beschikking over het gehele bedrag op deze bankrekening.

Hoe is mijn bank betrokken bij de creditcardmaatschappij?

Jouw bank heeft een overeenkomst gesloten met een creditcardmaatschappij, bijvoorbeeld Mastercard. Banken kunnen hierdoor creditcards uitgeven en die koppelen aan je bankrekening.

Is een creditcard gekoppeld aan mijn betaalrekening?

Er zijn zogenaamde bankonafhankelijke creditcards, deze zijn te koppelen aan elke willekeurige (Nederlandse) bankrekening. Voor deze creditcards geldt dat je ze op ieder gewenst moment kan koppelen aan een andere bankrekening. Creditcards uitgegeven door banken zoals ING en Rabobank kun je niet aan een willekeurige bankrekening koppelen. Je bent dan verplicht om een rekening te houden bij deze bank en hier de creditcard aan te koppelen. De bankonafhankelijke creditcards hebben deze beperking niet.

Hoe zit de opbouw van de kosten in elkaar?

De opbouw van de kosten verschilt per kaartuitgevende instantie. Over het algemeen betaal je een vast bedrag voor het bezit van je creditcard. Bij banken zijn deze kosten vaak opgenomen in de kosten van het totale betaalpakket. Bij gebruik van je creditcard is het mogelijk dat je een rentebedrag betaalt over onbetaalde creditcard transacties na de afgesproken termijn. Ook is het mogelijk dat winkels of webshops een bedrag in rekening brengen als je een betaling doet.

Wat zijn de kosten voor het online betalen met creditcard in andere valuta?

De kosten voor het online betalen met je creditcard in andere valuta dan jouw eigen valuta verschilt per kaartuitgevende instantie. Creditcards hanteren een interbancaire wisselkoers. Ook hanteren banken vaak een vast percentage koersopslag over de transactie. De creditcards van kaartuitgevende instantie ICS hanteren een dagelijks vastgestelde koersopslag. Een koersopslag is altijd gebruikelijk bij het wisselen van geld.

Betaal ik een bepaald bedrag bij een aankoop?

Nee, aan een betaling met je creditcard zijn geen standaard kosten verbonden. Wel kan het zijn dat een winkelier of een organisatie besluit een bepaald percentage in rekening te brengen voor een creditcard betaling. Dit verschilt per (online) winkel en hier heeft Mastercard, de bank of de kaartuitgevende instantie geen invloed op. Ook aan het betalen in andere valuta kunnen kosten verbonden zijn.

Waarom moet ik soms extra betalen als ik betaal met creditcard?

Een webshop of een winkelier moet bij elke dienst of product dat ze verkopen verplicht een servicebedrag betalen aan de partij die de betaling verwerkt, zoals Mastercard. Winkeliers verwerken deze kosten vaak in de productprijs, maar soms belasten ze het direct door aan de consument. Het is verboden om te verdienen op servicekosten. Indien je dit merkt, kun je het melden op consuwijzer.nl.

Wat betaal ik voor het opnemen van geld?

De kosten die je betaalt voor een geldopname met je creditcard verschillen per kaartuitgevende instantie.

Hoe en wanneer wordt het bedrag van mijn rekening afgeschreven?

Hoe en wanneer jouw creditcardrekening wordt betaald (dit hoeft niet altijd via een automatisch afschrijving te gaan) verschilt per kaartuitgevende instantie. Controleer bij jouw kaartuitgevende instantie hoe de betaling bij jouw creditcard verloopt.

Wat is de bestedingsruimte van mijn creditcard?

De bestedingsruimte van je creditcard verschilt per type creditcard en per kaartuitgevende instantie. Neem contact op met jouw kaartuitgevende instantie als je wilt weten wat de bestedingsruimte van je creditcard is of welke creditcard type het beste bij jouw behoeften past.

Kan ik mijn creditcard uitgaven gespreid terugbetalen?

De eisen voor de betaling van jouw creditcardrekening verschillen per kaartuitgevende instantie. Vaak is er de mogelijkheid om het gespreid terug te betalen.

Kan ik geld storten op mijn creditcard, zodat ik een positief saldo krijg?

De regels voor het geld storten op je creditcard verschillen per kaartuitgevende instantie. Controleer bij jouw kaartuitgevende instantie of geld storten op je creditcard mogelijk is.

Q : Problemen met uw toegang tot mastercard.com?

 

A : Deze site is geoptimaliseerd voor de volgende browsers:

  • Google Chrome (laatste versie)
  • Firefox (laatste versie)
  • Safari (laatste versie)